Теслин чудесни свет на Фрушкој гори

На Иришком венцу је 5. септембра отворена комбинована изложба Музеја Николе Тесле "Тесла у Београду 2. јуна 1982. године" и "Теслин чудесни свет електрицитета". Удружење "Тесла глобал форум" из Новог Сада са Србима из дијаспоре организује од 12. до 15. септембра самит "Никола Тесла – тајна веза".

На Иришком венцу, врху Фрушке горе, 5. септембра je отворeна комбинована изложба Музеја Николе Тесле "Тесла у Београду 2. јуна 1982. године" и "Теслин чудесни свет електрицитета".

Уз документе и живописне фотографије из живота и рада великог научника биће постављен и модел индукционог мотора са ротором у облику јајета са аутоматиком и модел Теслиног трансформатора са аутоматиком.

Одмах по завршетку церемоније отварања, био је програм предавања и презентација актуелних пројеката Музеја Николе Тесле.

Гостовање Музеја је својеврсна најава мултимедијалне манифестације "Никола Тесла - тајна веза" (Nikola Tesla - secret connection summit) која ће се одржати на истом месту од 12. до 15. септембра. У програму учествује велики број бивших студената најпрестижнијих светских факултета који ће држати предавања о Тесли и српској дијаспори. Између осталих, учествује и Александар Протић који је 2009. у Француској покренуо пројекат Tesla Memory Project који се заснива на упознавању јавности са делом и значајем Николе Тесле, у исто време популаризујући науку. На његову иницијативу је у француској Националној школи физике и хемије уведено учење о Николи Тесли у оквиру наставе из три предмета, а у библиотеци су, сходно новом наставном програму, књиге о великом научнику постале доступније.

На конференцији ће учествовати и представници Теслине научне фондације из Филаделфије, у Америци, који су успели да рођендан великог научника 10. јуле претворе у Дан града Фуиладелфије.

Представљање пројеката Музеја Николе Тесле

Од „Библиографије до Теслапедије" назив је презентације којом ће бити представљен велики пројекат обраде личног пресс цлиппинг-а Николе Тесле, затим израда онлине библиографије о Николи Тесли и портала Теслапедија. Значајни и јединствени подухват Музеја, који је ушао зу завршну фазу крајем 2012. године, представиће чланови стручног тима: Коста Аџић, Матија Бранковић, Адријана Добриловић, Ивана Ћирић, Биљана Лазић, Сузана Топаловић и Младен Вујовић.

Представљање стручних, правних и организационих аспеката јавног коришћења личног архивског фонда Нииколе Тесле главна је тема презентације „Сачувати и поделити памћење са другима", коју ће држати Радмила Аџић, секретар Музеја Николе Тесле.

Младен Вујовић, архивиста и помоћник директора Музеја Николе Тесле, кроз презентацију „Корак по корак", представиће актуелне и реализоване пројекте који за циљ имају техничку заштиту писаних делова личне заоставштине Николе Тесле, а посебно ће бити изложен оригинални систем чувања артефаката код кога је у уређај за регулисање микроклиматских услова, уграђена модификована Теслина ваздушна пумпа.

Мало је познато да је велики научник оставио и значајан траг у истраживањима у области здраве и природне исхране, што је резултирало регистровањем робне марке Factor Auctus, 23. јуна 1938. године. О ономе што је Тесла пронашао и осмислио у домену исхране и шта показују прелиминарна истраживања састава препрата Factor Auctus, говориће Драган Мијановић, власник и директор фирме Алтамед.

Посетиоци ће имати прилике и да се упознају са детаљима из сведочења Николе Тесле на суду 1916. године. „Аутобиографско предавање у облику сведочења" је пројекат публиковања оригиналног записника, који ће представити Младен Вујовић.

Зашто је „Никола Тесла - завереник у служби човечанства" објасниће Слободан Кљакић, публициста и новинар, аутор књиге која носи управо тај назив. Дело је у издавачком плану Музеја за 2013. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи