Одлучна младост српске дијаспоре

Oрганизација „28.јун“ из Торонта, својим хуманитарним акцијама за Србе у Србији и региону подигла је свест о хуманитарном раду на виши ниво. Медијски ангажовани, добро организовани, ови млади људи иза себе већ имају акције о којима се говори.

Прошлогодишња акција „Бој за Косово“ обезбедила је Дому здравља у Грачаници донацију од 1,5 милиона долара вредног медицинског материјала, саопштила је тада организација „28. јун“. Након што су их медији првобитно хвалили и храбрили да наставе даље, кренули су први коментари који су изражавали сумњу у искреност циљева организације „28. јун“. Доводе се у питање права вредност донација, избор прималаца донација, начин допремања... Менталитет или нешто друго тек -  успех се у Срба тешко прашта.

Филип Филипи, Канађанин, рођењем Београђанин, оснивач и председник организације „28. јун“ за РТС Програм за дијаспору говори управо на ту тему.

„Моји корени су на Косову и у Далмацији. Неправда која се дешава мом народу на тим просторима ме јако боли и то је највећи разлог због којег сам кренуо да се бавим прикупљањем донација. Започели смо са донирањем профита од моје песме „Косовка“ и тада нисмо ни слутили да ће толико људи прихватити да буде део наших акција", каже Филипи.

Појавио се текст на интернету у ком се износе сумње у ваше крајње циљеве и полемише око правих вредности ваших донација. Хоћемо ли да разјаснимо детаље везане за акцију „Бој за Косово“?

„Организација „28. јун“ на три начина прикупља донације – онлајн, током организованих дешавања и од самих чланова. Све је врло транспарентно. На нашем сајту имате преглед и графиконе. Преко чувене хришћанске хуманитарне организације из Америке „Eagles Nest Foundation“ познате по томе што већ више од деценије допрема медицинске контејнере широм света обезбедили смо донацију за Дом здравља у Грачаници. Вредност контејнера са медицинским материјалом, по процени управо „Eagles Nest Foundation“, била је 1,5 милиона долара. Нисмо успели да преко Министарства здравља Републике Србије и ЕУЛЕКС-а обезбедимо папире за улазак на Косово због чега је пошиљка непотребно дуго чекала у луци у Солуну. Морали смо да се обратимо директно косовским институцијама али смо и на ту „сарадњу“ пристали како би Срби у централном Косову имали здравствени центар прописно опремљен материјалом за негу и лечење болесника. Корисници овог материјала били су Дом здравља Грачаница, амбуланта у Лапљем Селу, хитна служба у Брњици, Штрпцу..."

Ко вам помаже да дефинишете циљне групе на терену?

„У акцији „Бој за Косово“ велику помоћ смо имали од највеће студентске организације наше дијаспоре у Аустралији, SOYA (Serbian Orthodox Youth Association) , и Славка Токановића, младог лекара из Аустралије који је провео неко време у Грачаници и видео нехумане услове у којима здравствени радници лече српски народ. Предложили су нам да помоћ тамо пошаљемо и ми смо тај предлог прихватили. Примедбе да је помоћ отишла Албанцима у неким текстовима на интернету дали су људи који су се представили као главни донатори – што они нису били.  Ја сам пре неколико дана телефоном разговарао са господином Милошем Шупицом који је представљен као донатор и од ког је потекла та информација и могу вам рећи да он повлачи своју изјаву. Господин Шупица нас је у акцији „Бој за Косовo“ само повезао са „Eagles Nest Foundation".

Било је чак и покушаја да се направи проблем са регистрацијом организације „28. јун“?

„Ту нема много приче. Ми смо регистрована непрофитна организација у Канади. За оне који би да проверавају, број корпорације је 822217-7. Као такви, имамо сва права да прикупљамо донације широм света. Ја сам део српске дијаспоре која је активна у хуманитарном раду још од 2005. подине, пре постојања „28. јуна“. Тада су то биле акције индивидуалне помоћи, рецимо једном дечаку оболелом од рака. Водим сталну полемику са америчким медијима због политике представљања Срба као лошег народа. То је борба која не престаје.“

У току је акција „Српске земље, српски род“. У којој сте фази?

„Након „Боја за Косово“ и донације од 1,5 милиона долара обећали смо да ћемо у наредној акцији стићи и до 5 милиона. Поново радимо са „Eagles Nest Foundation“. Један контејнер помоћи већ је испоручен Вишеграду, онда идемо код наших људи у Крајину, па онда у Црну Гору а у јуну стижемо у Ниш. Хтео бих да нагласим да су чланови наше организације предани, млади људи у просеку стари 23 године, сви волонтери. Успеси које смо до сада постигли резултат су усмерености, напорног рада, среће и способности да будемо фокусирани. За „Бој за Косово“ рецимо, због свих проблема око испоруке били смо близу да пропадне осам месеци изузетно напорног рада. Компромисима смо успели да препреке савладамо и да пошиљка стигне тамо где смо и планирали – у руке српског народа на Косову и Метохији.

Тешко је у иностранству борити се за Србију када неко покушава да минимизује и укаља ваш рад. Али „28. јун“ намерава да настави. Акција „Српске земље, српски род“ је у сакупљању донација обишла 30-ак градова. У плану je да се појавимо у још 120 градова широм света. Велику акцију прикупљања донација најављујемо у марту у Торонту. Видимо се!".

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи