Čitaj mi!

Misa u ce-molu KV 427 Volfganga Amadeusa Mocarta

Većina Mocartovih vokalnih ostvarenja nastala je u salcburškom periodu, do 1781. godine kada se kompozitor preselio u Beč.

 

Kako u Beču nije bio vezan za crkvu, u poslednjoj stvaralačkoj fazi napisao je samo tri duhovna dela. Osim Rekvijema i moteta Ave verum, tada je nastala i Misa u ce-molu KV 427, Mocartova najopsežnija i najambicioznija duhovna kompozicija koja je očigledno nastala pod uticajem Bahove i Hendlove muzike, ali koja je ostala nedovršena.

Sam Mocart je završio stavove „Kirije" i „Glorija", kao i veći deo „Sanktusa", dok su iz stava „Kredo" pronađena samo dva odlomka. Ostatak „Kreda" i ceo „Agnus dei" su nedostajali, te se kompozicija danas izvodi bez ovih uobičajenih stavova mise. Misu u ce-molu Volfganga Amadeus Mocarta moći ćete da slušate u izvođenju vokalnih solista (Ileane Kotrubas, Kiri Te Kanave, Vernera Krena i Hansa Sotina), hora „Džon Aldis" i Novog filharmonijskog orkestra kojima diriguje Rejmon Lepar.

Urednik i voditelj emisije je Bojana Žižić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]