Čitaj mi!

Sicilijanske lutke

„Moja prva sećanja na pozorište lutaka potiču iz vremena kada mi je bilo pet, možda šest godina. Sećam se kako sam ulazio u pozorište i s uzbuđenjem gledao predstave: iako sam znao da tamo iza zavese moj otac pokreće lutke i govori, imao sam utisak da je sve ono što se dešava na sceni stvarnost."

Ovim rečima je Mimo Kutikjo, jedan od danas najpoznatijih lutkara Sicilije, prizvao najranija sećanja na umetnost kojoj će posvetiti život - tradicionalno sicilijansko lutkarstvo.

Upravo ovoj živopisnoj umetnosti i mi smo posvetili današnji Put svile, u kojem ćemo slušati muziku za jednu veoma neobičnu predstavu: „Orlando tarantato". Za ovaj komad grupa Bizantina, koja okuplja ne samo muzičare već i glumce i plesače, oživela je magični svet sicilijanskog lutkarstva time što ga je transponovala na veliku scenu, sa glumcima koji glume - lutke.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 05. okt 2022, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Похвала

Хвала вам на ентузијазму и постојању

 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

Put svile, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]