Читај ми!

„Tokovi" i „Povratak Beogradu"

Gosti su vizuelni umetnici Đorđe Stanojević i Mane Šakić.

Izložba „Tokovi" profesora Đorđa Stanojevića, rukovodioca Departmana vizuelnih umetnosti, biće otvorena večeras u 19 sati u beogradskoj galeriji ULUS. Stanojević kroz svoju metodologiju rada spaja prirodne procese sa umetničkim.

Sve svoje radove radi ispod otvorenog neba, u prirodi, bez obzira na vremenske prilike. Tako nastaju radovi koji su dijalog, a to je ključna reč. On se, putem slike i kroz nju, ostvaruje sa prirodom. U tom dijalogu nastaje sadržaj slike. Slika je, u procesu rada, u horizontalnom položaju, na zemlji i umetnik koristi prirodne pigmente i medijume na platnu. Dejstvo prirodnih sila ne sputava u tom procesu. Prati ih. Tako nastaju Tokovi... Izložba „Tokovi" biće otvorena do 13. oktobra u galeriji ULUS.

Đorđe Stanojević rođen je 1974. u Osečini. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo je 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija. Do sada je imao 37 samostalnih i mnoge kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art, koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Njegova dela su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta.

Drugi deo Zlatnog preseka posvećujemo umetniku Manetu Šakiću, čija će samostalna izložba „Povratak Beogradu" biti otvorena 6. oktobra u Muzeju grada Beograda. Inspiracija za naziv izložbe dolazi od stihova Vaska Pope za koje je muziku napisao akademik Enriko Josif, a otpevala ih je naša slavna umetnica, glumica i pevačica Olivera Katarina, majka Maneta Šakića.

Biće izložena ulja velikih formata, kao i video-rad, a dela su na neki način omaž Beogradu. „Beograd je grad koji je najviše puta bio rušen do temelja. Ne postoji herojskiji grad. Beograd je za heroje i ljude plemenitog duha koji se ne boje. Ostavljen je od svih. Čak i od nas koji ga volimo a morali smo da ga napustimo. Sve je rekao Crnjanski u svom 'Lamentu'. Beograd je poslednja reč na usnama, poslednji šapat", istako je Šakić jednom prilikom. Izložba „Povratak Beogradu" biće otvorena mesec dana u Muzeju grada Beograda.

Mane Šakić (1971) rođen je u Beogradu. Posle dve godine studija na Teološkom fakultetu, upisao je Fakultet likovnih umetnosti i diplomirao kod profesora Momčila Antonovića 1995. godine. Iako nikada nije želeo da napusti Srbiju, skoro 20 godina živeo je van nje, najviše u Španiji i Americi. Izlagao je nekoliko puta ua Beogradu, pored galerija i na neobičnim mestima kao što je Kalenić pijaca. Takođe, radove je predstavljao i u prestižnoj njujorškoj galeriji „Milk studios" i učestvovao na dobrotvornim aukcijama širom sveta. Šakićeve slike se nalaze u zbirkama mnogih kolekcionara i poznatih ličnosti kao što su glumica Šeroun Stoun ili britanska dizajnerka Dafne Ginis...

Gosti Zlatnog preseka su Đorđe Stanojević i Mane Šakić.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво