Читај ми!

Kako se biljke brane od insekata?

O različitim tipovima odbrane biljaka od insekata herbivora, kao i o mehanizmima komunikacije među biljkama i načinima slanja upozoravajućih signala pri napadu insekata razgovaraćemo sa dr Jelenom Savić iz Instituta za Biološka istraživanja "Siniša Stanković" u Beogradu.

 

Spektar rešenja koja su biljke razvile kako bi se odbranile od biljojeda izuzetno je interesantan i uključuje različite morfološke, biohemijske i molekularne mehanizme. Interakcije biljaka i insekata odvijaju se stotinama miliona godina, a razumevanju složene mašinerije kojom se biljke štite od insekata doprinose vrlo dinamična istraživanja u ovoj oblasti.

Brojni komercijalno gajeni usevi u procesu veštačke selekcije za povećanje prinosa gube odbrambene sposobnosti, što uslovljava pojačano oslanjanje na dostupne insecticide. Istovremeno, razvoj održive poljoprivrede nameće potrebu za smanjenjem upotrebe hemijskih sredstava za zaštitu bilja, što uslovljava hitno identifikovanje odbrambenih osobina biljaka koje se mogu iskoristiti za biološku borbu protiv štetnih insekata. Brojne primere potencijalne primene novih istraživanja u ovoj oblasti saznaćemo od naše današnje gošće.

Prof. Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Razgovor je prvi put emitovan 19.05.2022.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво