Čitaj mi!

Klavirski koncert Sofije Gubajduline

U današnjem Autogramu urednica Gorica Pilipović predstavlja Koncert za klavir i kamerni orkestar pod nazivom Introitus izuzetne ruske kompozitorke Sofije Gubajduline.

Kod ove autorke često se dešava da upravo naslov kompozicije sažima njeno celokupno značenje i sadržinu. Tako jedini klavirski koncert Gubajduline nosi naslov pozajmljen iz crkvene muzike - introitus. Kao što znamo, to je uvodni deo mise, početak bogosluženja. Zanimljivo je da dve godine kasnije, 1980, nastaje i violinski koncert Gubajduline koji pak ima naslov Ofertorijum, to je deo mise u kojem se iznose votivni darovi - hleb i vino za pričest.

"Moj klavirski koncert zapravo uopšte nije tipični koncert", kaže kompozitorka, „neko bi možda rekao da uopšte i ne pripada tom žanru. Klavirski part je potpuno meditativan, potpuno lišen virtuoznosti. Sve je zamišljeno da zvuči u najtišoj dinamici. Ne želim virtuozitet, ne želim izvođačku samouverenost, ne želim glasne akorde. Moj solista treba da ponire u dubine zvučanja, da ih sluša i poziva druge da slušaju."

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U Autogramu predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]