Čitaj mi!

„Vrlina nacionalizma"

Miloš Ković i Časlav Koprivica

U euforiji raznolikih projekcija posle pada Berlinskog zida, nastanka unipolarnog sveta i jačanja globalizma pojavile su se i teze o „kraju nacionalizma" i rađanju „postanacionalnog društva". Klasični macionalizam je kao ideologija prošlosti smeštan u pežorativni kontekst banalnosti i zla. Pala je sumnja da u nacionalizmu, na kome su nastajale moderne države, ima više ičega dobrog.

Ipak početkom ovog veka konfuzija i isključivost u vrednovanju nacionalizma dobijaju izvestan politički i teorijski balans. Pokazalo se da je postnacionalno društvo u velikoj opasnosti da izgubi svaki osećaj kohezije, empatije i solidarnosti. Ispostavilo se, takođe, u značajnom broju studija da nacionalizam ima više instrumenata korisnih za napredak i razvoj države i društva, sloboda i demokratije.

Da li je to nagoveštaj takozvanog „nacionalističkog obrta" i reafirmacije „poretka nacionalne države" u globalizovanom svetu. Poseduje li nacionalizam vrline i kako danas funkcioniše njegov vrednosni sistem za Rečeno i prećutano govore profesori beogradskog univerziteta istoričar Miloš Ković i filozof Časlav Koprivica.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 01. dec 2021, 20:10) - Čitalac [neregistrovani]

To čeka i jlude

To sa ksenobotima isto čeka i ljude,dok se pripreme ljudski organizmi putem vakcina da npr. odstrane ili neutrališu ćelije neurona i još neke druge za osjetila,a indukuiju im se programirane ćelije koje će se same razmnožavati za određene zadatke.Npr.danonoćno kopanje u rudniku,ili neprekidni rad na poljima i plantažama ili neprekidni rad u pogonima za proizvodnju svemirski letilica i drugim eksploatatorskim oblastima koje su interesantne za upravitelje takvih sadržaja!S tim što bi bili kratkog upotrebnog vijeka !

(sreda, 01. dec 2021, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

...

Fuj!

(sreda, 01. dec 2021, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Захвалност

Ковићу и Копривици - summa cum laude!!