Читај ми!

O Volfgangu Hilbigu, Hanifu Kurejšiju i Irvinu Velšu

Svetska književnost

Predstavljamo nedavno objavljen roman Volfganga Hilbiga „Ja".

Volfgang Hilbig (1941‒2007) rođen je u Istočnoj Nemačkoj, u Mojzelvicu, gradiću pedesetak kilometara udaljenom od Lajpciga. Radio je kao monter, metalostrugar, ložač u rudniku. Pisao je pesme, ali u NDR nije uspeo da objavi svoje radove, tek prelaskom u SRN 1985. mogao je da štampa knjige. Tu je primio i najvažnije književne nagrade, među kojima svakako najznačajniju „Georg Bihner", koju dodeljuje Nemačka akademija za jezik i književnost. O romanu više u razgovoru sa Bojanom Denić, urednicom izdavačke kuće Radni sto, koja je objavila knjigu.

Gosti upravo završenog književnog festivala „Krokodil" bila su dva važna autora iz Velike Britanije ‒ Hanif Kurejši i Irvin Velš. U emisiji Čitač čućete razgovore sa ovim književnicima.

Hanif Kurejši je prozni pisac, esejista, autor poznatih romana „Buda iz predgrađa", „Crni album", „Intimnost", „Telo" i drugih. Radio je i scenarija za više filmova. Dobitnik je brojnih nagrada: „Vitbredove", nagrade „Harold Pinter" međunarodnog PEN-a. Kurejšiju je dodeljena francuska titula viteza Reda umetnosti i književnosti, kao i orden Britanskog carstva za doprinos književnosti.

Irvin Velš je engleski pisac koji pored romana i priča piše pozorišne komade i scenarije. Za njegovo stvaralaštvo je karakteristično umetničko umeće kojim je preneo škotski dijalekat i edinburški sleng omladine iz nižih slojeva, kao i prodor u njihov svet. „Trejnspoting", njegov prvi roman iz 1993. doneo mu je svetski uspeh. Po njemu je 1996. snimljen film. Napisao je više od deset romana i četiri zbirke priča.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво