Читај ми!

O knjigama Vilhelma Vajblingera i Saše Ćirića

Gosti emisije su Saša Radojčić i Saša Ćirić

U emisiji govorimo o knjizi Vilhelma Vajblingera „Život, pesništvo i ludilo Fridriha Helderlina". Vajblingerov esej privlačno je štivo i danas, gotovo dva veka otkako je nastalo. Ono čitaocu nudi autentičnu i dirljivu sliku o pesničkoj egzistenciji koja je dala sve što je mogla svome delu, po cenu da uruši i sebe samu.

Fridrih Helderlin (1770‒1843) jedan je od najznačajnijih nemačkih romantičarskih pesnika, a njegova poezija pripada samom vrhu nemačke književnosti. Helderlin je od 1805. godine bio teško mentalno bolestan i preostale 36 godine života proveo je u sobi u bivšoj gradskoj kuli u Tibingenu. Pisao je i tada. O knjizi Vilhelma Vajblingera razgovaramo sa Sašom Radojčićem, koji je preveo ovu knjigu.

Predstavljamo i knjigu „Novi svet" Saše Ćirića. Reč je o tzv. književnim interpretacijama, od kojih jedan deo čine komparativne analize. Autor svojevoljno izlazi iz žanrovskog okvira književno-kritičkih prikaza koji su dominirali u njegove dve prethodne knjige ‒ „Užici hermeneutike" i „Ne uzimaj me u usta ‒ kritika zajedljivog uma".

Saša Ćirić je novinar Radio Beograda 2 koji prati postjugoslovenske i balkanske književnosti.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара