Čitaj mi!

Predstavljamo knjige Luize Mej Alkot i Maje Lunde...

Svetska književnost

Poznati roman „Male žene" Luize Mej Alkot prodat je u više od deset miliona primeraka širom sveta od daleke 1867. godine, kada je prvi put objavljen. Možemo reći da je knjiga u to vreme bila pravi bestseler, ali i danas, 150 godina kasnije, taj romana inspiriše čitaoce i umetnike.

Na osnovu ovog romana snimljeno je i odigrano više od dvadeset filmova, televizijskih serija i pozorišnih komada.

Priča o odrastanju četiri sestre Marč, njihovim snovima, strepnjama i nadama, jedan je od najčitanijih američkih romana svih vremena.

Gost emisije Čitač je prevodilac knjige Sandra Bakić Topalović.

Norveška književnica Maja Lunde, autorka svetskog bestselera „Istorija pčela", nedavno je objavila novi roman „Plavetnilo". Ta dva romana će, uz još dva, činiti svojevrsni klimatski kvartet. Maja Lunde je 2015. godine za roman „Istorija pčela" osvojila uglednu nagradu norveških knjižara. Kada je pitaju otkuda da piše o klimatskim promenama, ona kaže: „U Norveškoj imamo izreku ‒ piši tamo gde gori."

U emisiji razgovaramo i o radu Katedre za italijanistiku Univerziteta u Kragujevcu ‒ sa docentom Bojanom Radenković Šošić i stranim lektorom Kristinom Santokiriko.

Književnica i prevodilac Mirjana Ognjanović govori o značaju prevođenja književnosti italijanskih autora kod nas. Mirjana Ognjanović prevela je više knjiga Paola Sorentina, Dina Bucatija, Itala Kalvina, Paola Maurensiga.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar