Читај ми!

O putovanjima

„Putovati - znači živeti", naslov Kišovog eseja za koji mu je poslužila rečenica Hansa Kristijana Andersena, lajtmotiv je Gutenbergovog odgovora posvećenog putovanjima.

Neposredan povod za ovu temu je panorama savremenih priča o putovanju Zov daljine, koju su priredili Ljubica Arsić i Dejan Mihailović. Osim uvodne priče Petera Handkea, devetnaest naših savremenih pripovedača napisalo je priče inspirisane putovanjima ( R. Petković, G. Ćirjanić, V. Kecmanović, J. Lengold, S. Valjarević, A. Gatalica, G. Petrović...).

Putovanje kao tema, kao ambijent ili refleksija, putovanje svetom i putovanje po sebi različiti su povodi za ove priče, o čemu nam, između ostalog, govori Ljubica Arsić.

Pasionirani putnik je pisac Dragan Velikić, u čijem književnom opusu putovanje predstavlja nezaobilaznu temu. Velikić nam otkriva šta za njega putovanje znači, kako je ovu temu obrađivao u različitim književnim žanrovima, koji su mu pisci i koja dela bili inspiracija kada je o putovanjeu reč...

Pre jednog veka Jelena J. Dimitrijević pisala je putopise sa svojih putovanja širom sveta. O njenim putopisima iz Amerike, ali i onima iz Niša i Soluna govori nam profesorka Biljana Dojčinović, koja je priredila većinu njenih putopisnih knjiga.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво