Читај ми!

Srpstvo Dubrovnika

Zaboravljeno nasleđe

Dubrovačka republika jedna je od prvih samostalnih južnoslovenskih država. Pojavila se u ranom srednjem veku i izrasla na mestu današnjeg Dubrovnika stvorenog spajanjem romanske Raguze i Dubrave, naselja koje su u zaleđu osnovala srpska plemena.

Morski kanal koji je delio latinsko utvrđenje od slovenske obale nasut je tokom desetog i jedanaestog veka. Naselje je opasano zidinama i grad je ujedinjen. Zaštitnik Dubrovnika, sticajem okolnosti, postao je Sveti Vlaho, svetac hrišćanskog istoka iako je Republika sve do svog kraja ostala izrazito katolička.

 

Politički Dubrovnik nikada nije pripadao Srbiji ali kako beleže hroničari „velikim delom krvi njegove i svojim kulturnim zadatkom on je pripadao srpskom narodu". Srbi su istorijski snažno prisutni u dubrovačkom puku i vlasteli, njegovoj tradiciji, običajima, kulturi i jeziku. O ovome se u poslednje vreme pojavilo nekoliko značajnih knjiga.

Tim povodom o zaboravljenom nasleđu dubrovačkog srpstva za Rečeno i prećutano govore profesor univerziteta Irena Arsić i istoričar Branislav Stanković.

Autor emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво