Rečeno i prećutano

Moć i "krem društva"

Prošle su četiri godine otkako je, tada premijer, danas predsednik Vučić konstatovao da Vladi, uprkos evidentnim rezultatima, nedostaje podrška najelitnijeg dela društva. Obrazložio je to nespremnošću da se pogleda u budućnost. Od tada smo imali „apel 100...", pa „proglas 650...", i još štošta, ali se stvari nisu bitno promenile.

Uporno opstajanje zategnute distance između takozvane "elite moći" i "elite duha" odslikava odnos koji je kroz istoriju često vodio u teške periode nestabilnosti. S druge strane, skladno funkcionisanje elita harmonizuje društvo i obećava prosperitet. Problem je, međutim, usklađivanje sistema vrednosti i interesa elita sa opštim interesima zajednice.

Kako se to postiže i kakva je uloga elite u kreiranju društvene stvarnosti za Rečeno i prećutano govore profesor Filozofskog fakulteta Mladen Lazić, autor značajnih studija o ekonomskoj i političkoj eliti u tranzicionoj Srbiji, i dr Neven Cvetićanin, koji je nedavno objavio knjigu „Slepe ulice istorije", posvećenu društvenim elitama, kontinuitetu i legitimitetu.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво