Читај ми!

Neplaćeni ženski rad

Pre nekoliko dana, u Novom Sadu, je održan okrugli sto pod nazivom „Od neplaćenog do vidljivog i plaćenog ženskog rada“, koji su organizovali Akademija ženskog preduzetništva i organizacija UN WOMEN, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Ovaj događaj je realizovan u okviru EU projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji sprovodi Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. O problemima neplaćenog i nepriznatog rada žena za naš program govori Svetlana Kozić iz Akademije ženskog preduzetništva.

Rezultati Istraživanja o proceurama vantelesne oplodnje, koje je udruženje Šansa za roditeljstvo sprovelo krajem novembra, povodom obeležavanja Nedelje (ne)plodnosti, pokazuju da se u Srbiji o potmstvu najčešće razmišlja tek nakon 35. godine. Procenat ispitanika koji se pre tridesete odlučuje za proširenje porodice je vrlo mali, negde oko šest odsto. Iako u našoj zemlji nema zvaničnog broja onih koji se bore s neplodnošću, više od 86 odsto učesnika istraživanja reklo je da poznaje „nekoga ko ima problem". O sve većem broju parova koji se bore za potomstvo i o teškoćama koje donosi proces vantelesne oplodnje razgovaramo sa Marijanom Arizanović iz udruženja Šansa za roditeljstvo.

Današnji gost je satiričar i pisac za decu Bojan Ljubenović, čija je nova knjiga „Tajna dedinog kofera" nedavno izašla iz štampe, a sam kaže da je ovaj roman, po svom senzibilitetu i stilu, svojevrsni omaž velikom Branku Ćopiću, čije su knjige za njega, kao i za mnoge druge, bile deo odrastanja i sazrevanja.

Naš novinar Dejan Nikolić, koji se upravo vratio sa Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se održava u Kataru, preneće nam svoje utiske o ovoj dalekoj i nama malo poznatoj zemlji.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво