Čitaj mi!

Nikola Živković, biciklista

Gost 476. emisije je biciklista Nikola Živković. Nadmetao se od kraja pedesetih i tokom šezdesetih godina. Bio je trostruki juniorski prvak Srbije, a 1959. i najbrži senior Jugoslavije. Trijumfovao je na Trci kroz Hrvatsku i Sloveniju, tri puta na Memorijalu Vida Ročića i više jednodnevnih trka. Učestvovao je na najznačajnijim trkama svog doba: Tur de Fransu i Trci Berlin-Prag-Varšava. Prevezao je oko 400 hiljada kilometara, a sve vreme bio je član Omladinsko biciklističkog kluba Beograd.

U emisiji će između ostalog govoriti: zbog čega je u biciklističkim krugovima dobio nadimak Garin? Kako se ponašao u slučaju masovnog pada biciklista tokom trke? O čuvenom biciklisti Veselinu Petroviću i kolegi iz kluba Milanu Paniću, kasnijem premijeru Jugoslavije. Kako se dogodilo da na Trci oko Luksemburga 1954. za reprezentaciju Jugoslavije voze dvojica Holanđana? Koliko kilograma je najviše oslabio tokom etape? O pomoći suvozača iz ekipe tokom trke? O najdužoj etapi koju je vozio. Na koje sve načine se tokom trke ispoljava kriza, kako ju je prevazilazio i zašto nije odustajao? Na osnovu čega je sumnjao da su neki biciklisti bili dopingovani? Da li se plašio kada je na velikim nizbrdicama vozio i po 80-90 kilometara na čas? Zašto je Omladinski biciklistički klub Beograd organizovao prvi kurs stranih jezika u glavnom gradu?

Autor: Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

broj komentara 0 pošalji komentar
Sportski spomenar Sportski spomenar

Autor:
Miroslav Nešić

Sportski spomenar je posvećen istoriji našeg sporta. Govoreći o svojim počecima, usponima i padovima, porazima i pobedama, najvećim uspesima, istaknuti sportisti koji su se tamičili u proteklih sedam decenija stvaraju sliku sporta na ovim prostorima. [ detaljnije ]