Čitaj mi!

Nagorno-Karabah: od zamrznutog konflikta do rata

Zbog čega je došlo do „odmrzavanja“ konflikta u Nagorno-Karabahu? Da li će se zaraćene strane okupiti za pregovaračkim stolom? Koja svetska sila bi mogla da ima najveći uticaj na smirivanje sukoba?

Izvor sukoba u Nagorno-Karabahu, planinskoj oblasti južnog Kavkaza, datira od pre gotovo stotinu godina, kada je, u okviru SSSR-a, prostor  koji je naseljen pretežno Jermenima pripojen Sovjetskoj Republici Azerbejdžan. Napetost je tinjala do 1988. godine, kada su lokalne vlasti najpre inicirale pripajanje Jermeniji, a kasnije, uz žestoki rat, proglasile samostalnu državu, koju ne priznaje nijedna članica Ujedinjenih nacija. Stanje zamrznutog konflikta, uz povremene čarke traje od primirja 1994. godine. Poslednji sukobi počeli su u julu, da bi u pravi rat prerasli pre desetak dana.

Da li su Jermeni i Azeri odlučili da je vreme za konačni obračun, ili su na delu dublje geopolitičke igre? Kako je moguće zaustaviti sukob koji se, uprkos pozivima na primirje, sve više rasplamsava? Ko bi se mogao pojaviti kao mirotvorac?

O tome za emisiju U središtu pažnje govori Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Urednik i voditelj: Nikola Denčić.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]