Srpski na srpskom

Protesti na ulicama mnogih gradova odrazili su se i na jezik, i to barem dvojako.

Prvo – izgleda da smo se konačno oslobodili  nepostojećeg V u protestovanju i glagolu protestovati. Ali šta ćemo sa protestantima? Ako neko protestuje, dakle ako javno demonstrira svoje nezadovoljstvo nečim, da li je on demonstrant ili protestant? Ili se protestantima nazivaju samo pripadnici protestantske vere, na šta pišući o protestima uzgred ukazuju neki ugledni novinari u svojim kolumnama, i mnogi urednici koji svoje reportere ispravljaju i traže od njih da isključivo koriste imenicu demonstrant?

Čim ima protesta i protestanata, bilo da su na ulici ili u protestantskoj crkvi, čini mi se da i oni spikeri i novinari koji inače pravilno govore proTEstant i deMONstrant, zaborave na akcenatska pravila, spontano se uključe u jezičke proteste i listom izgovaraju protesTANT i demonstRANT.

A kad se predizborni protest otme kontroli, u novinama osvane vest da su „nepoznate osobe razbile stakla na stranačkim prostorijama u Požarevcu“, i to pod naslovom: „Tokom vikenda oskrnavljene stranačke prostorije“. Ako su oskrnavljene, da li to znači da su nam stranačke prostorije postale svetilišta?

Dramska umetnica: Jadranka Selec

Autor i urednik: Mirjana Blažić

Foto: BETAPHOTO 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара