Kod dva bela goluba

Pretpostavlja se da je despot Stefan Lazarević umro od srčanog udara 18. jula, odnosno 1. avgusta, 1427. godine za vreme lova negde pored Mladenovca ili, kako novija istraživanja donose, u selu Glava kod Kragujevca.

Po svedočenju hroničara, nad Beogradom su se navukli crni oblaci, kao da je noć. U jednom trenutku jedva je izustio:

"Po Đurđa, po Đurđa".

Tražio je svog sestrića Đurđa Brankovića, koji je na saboru u Srebrenici, u Bosni 1426. godine proglašen za njegovog naslednika.

Prenet je u Manasiju i sahranjen na brzinu, jer je, po rečima Konstantina Filozofa "tu negde blizu bila ismailićanska vojska".

Na petstotu godišnjicu smrti, 1. avgusta 1927. godine Stefan Lazarević pribrojan je svetiteljima. Patrijarh Dimitrije tada je rekao:

"Bio je ratnik i diplomata, književnik i graditelj, ali njegovo glavno delo beše neprestana milostinja i često pročitavanje božanskih knjiga. Ovaj dobri gospodar bio je manje despot, a više brat!"

Stefan Lazarević je jedini srpski vladar čiji su zemni ostaci indentifikovani DNK analizom, što po rečima Tamare Ognjenović "zaokružuje sliku o njegovoj posebnosti i u smrti, i u životu".

Radio Beograd 1, 20.00

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 31. jul 2014, 20:33) - Milan [neregistrovani]

Julijanski kalendar

Samo mala ispravka, nije 18. nego 19. jul, odnosno 1. avgust. Zato što novi gregorijanski kalendar ide 13 dana ranije. Jasno se vidi u svakom crkvenom kalendaru. Reči hvale za emisiju Kod dva bela goluba i uredništvo. Odlična emisija, koja daje doprinos kulturi i istoriji Srbije i srpskog naroda.

Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]