Muzički svet Luja Ferdinanda Pruskog

Ciklus je posvećen Luju Ferdinandu, pruskom princu i zapaženom kompozitoru i pijanisti svog doba koji je rođen pre 250 godina.

Klavirski trio u Es-duru Luja Ferdinanda, opus 3, je komponovan početkom 1800. godine, a objavljen 1806, kao izdanje lajpciške izdavačke kuće Brajtkopf i Hertel, samo nekoliko meseci pre tragične pogibije kompozitora. Iako ovaj trostavačni trio Luja Ferdinanda danas vidimo kao njegovo rano delo, u njemu su već prisutni inventivni postupci karakteristični za ovog autora, a pre svega ciklično, odnosno tematsko povezivanje stavova, pri čemu su teme drugog i trećeg stava proistekle iz materijala sonatnog alegra. U prvom stavu, Luj Ferdinand proširuje okvire sonatnog oblika, trećom temom u medijantnom tonalitetu Ges-dura, dok drugi, lagani stav, kreira u formi teme sa varijacijama, pri čemu je treća varijacija, u tempu adađo, postavljena kao epicentar dela i potcrtana obogaćenom harmonskom progresijom.

Iako pisca-romantičara Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana istorija muzike prevashodno beleži kao vodećeg muzičkog kritičara, ovaj autor bio je aktivan i kao kompozitor. Veliki klavirski trio u E-duru iz 1809. godine nije bio publikovan za vreme Hofmanovog života, iako je autor nameravao da priredi izvođenje na javnom koncertu. Hofman je na triju radio u isto vreme kada je pripremao jedan od svojih najuticajnijih tekstova, recenziju Betovenovih klavirskih trija iz opusa 70.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара