Читај ми!

Muzika viva

Predstavićemo snimke koncertnih nastupa američkih autora Ejndžel Bat Dovid i Bukera Stardrama, koji su zabeležni 2018. godine u okviru OPTION Series čikaškog Eksperimentalnog zvučnog studija (Experimental Sound Studio).

Ova koncertna serija je zamišljena kao "muzički salon" koji treba da prikaže savremene perspektive na polju improvizacije i kompozicije, omogućavajući prezentaciju umetnika sa američkog kontinetna u intimnom ambijentu Eksperimentalnog zvučnog studija u Čikagu, a u organizaciji umetnika Endrjua Klinkmana, Tima Dejzija i Kena Vandermarka. Ove ekskluzivne snimke dobili smo zahvaljujući saradnji Euroradija sa stanicom WFMT Radio Network iz Čikaga, koja je specijalizovana sa klasičnu, džez i folk muziku.

Ejndžel Bat Dovid je improvizatorka, klarinetistkinja i kompozitorka, kako kaže, „crne američke tradicionalne muzike”. Poslednjih godina ona se bavi inovativnim džezom, na tragu čuvenog kolektiva Art Ansambla iz Čikaga, rukovodeći svojim bendom, inspirisana stvaralaštvom Sana Raa i drugih avangardnih džez muzičara.

Perkusionista Buker Stardram je muzičar i kompozitor baziran u Los Anđelesu. Časopis „The Wire” ga je nazvao jednim od najintrigantnijih kompozitora koji trenutno deluju u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog njegovih ostvarenja koja izbegavaju klasifikaciju. Stardramova dela su skulpturalna, sastavljena iz gustih slojeva instrumentalnih zvukova i procesovanih semplova, u kojima dominira, fluidni, intiuitivni pristup ritmu. On stvara vrlo ličnu kombinaciju elektroakustike, minimalizma, ambijentalne muzike, džeza i eksperimentalne elektronike, kroz svoj inovativni spoj semplera i akustičkih udaraljki.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво