Читај ми!

Studije i ogledi

Slobodan Grubačić: Apokalipsa evropske duše

U emisiji Studije i ogledi, od ponedeljka, 8. do petka, 12. marta, možete pratiti uvodni deo studije Slobodana Grubačića „Apokalipsa evropske duše” u kojoj autor tumači sliku apokalipse u književnosti, kao i tekst koji se odnosi na apokaliptički diskurs u Andrićevom stvaralaštvu.

Slobodan Grubačić smatra da ma koliko užasna po načinu na koji otkriva realnost civilizacije i njenu duhovnu prazninu, na koju upozoravaju trezveni mislioci, slika apokalipse se ne proteže samo na ukupnost istorijskih i duhovnih pretpostavki u jednom vremenu i jednoj sredini. Ona se, sa jedne strane, može lako vezati za empiriju i hroniku života, sa druge pak za uverenje da je u nju utisnuta moć ispovedanja prošlog i proricanja budućeg, moć ravna samom životu i njegovom obnavljanju.

„Kako se uopšte moglo dogoditi da fiktivni svet evropskih pisaca postane tako nepodnošljiva laboratorija pustoši i ubojita sprega proračunatih planova i razornih učinaka?

To je, nema nikakve sumnje, najveća tema koju otvara i svaki razgovor o Moći književne umetnosti, prelazeći u toku samo nekoliko čitalačkih seansi put od bezazlenog razmišljanja do pitanja o razlozima postojanja ovakve civilizacije. Tema u kojoj se sustižu uvod i zaključak svake rasprave o sudbini čoveka. Uvod, jer je nezamislivo tumačenje ljudske prakse bez prethodnog definisanja pojma čoveka i njegovih vrednosti; zaključak, jer od razumevanja Apokalipse, jedne od najzagonetnijih, teških lozinki postojanja, zavisi shvatanje naše sudbine na Zemlji”.

Tekst čita Gordana Gačić.
Urednica Olivera Nušić.




Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи