Читај ми!

Muzika za film – Radovi Matija Bijea

Predstavljamo ostvarenja za filmove „Tuve” i „Fantomska kočija”


Mati Bije je autor preko trideset različitih ostvarenja iz oblasti primenjene muzike za koja je već dobio brojne prestižne nagrade stručne javnosti. Jedna od njih je nagrada „Zlatni skarabej", što je najviše priznanje Švedskog filmskog instituta za muziku za film Faro koju smo već emitovali na našim talasima.

Biografski film Tuve rediteljke Zaide Bergrot iz 2020. godine posvećen je finskoj autorki i vizuelnoj umetnici Tuve Janson, najprevođenijoj i najčitanijoj umetnici Finske na međunarodnom nivou. Kroz biografski narativ, film, prema rečima rediteljke, govori o potrazi za identitetom, ljubavi i osvajanjem lične i umetničke slobode. Kao autor velikog iskustva na polju improvizacije i rada sa nemim filmom, Bije koristi potencijal instrumenata da napravi bogati zvučni svet, protkan tematski prijemčivim melodijama. Pored klavira, zvučni svet ovog saundtreka dodatno boje metalofon i sloj elektronike koji daje uporište samoj partituri.

Saundtrekom za nemi film Fantomska kočija Viktora Sjestrema iz 1921. godine, Bije je pokazao na koji je način muzika komplementarna narativu bez dijaloga, ukazujući na magičnu vezu muzike i slike koja je, prema njegovom mišljenju, sama suština filmska muzike.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво