Betovenova kolekcija Euroradija

Predstavićemo arhivske snimke interpretacija klavirskih koncerata Ludviga van Betoven, koje smo dobili posredstvom evrovizijske razmene a u okviru ciklusa kojim se proslavlja 250 godina od rođenja ovog bečkog klasičara.

Čućete snimak Betovenovog Koncerta za klavir i orkestar broj 1 u Ce duru opus 15, načinjen 1969. godine u studiju Zapadnonemačkog radija iz Kelna, kada je orkestar ove kuće predvodio švajcarsko-mađarski pijanista i dirigent Geza Anda. Ovaj umetnik, rođen 1921. godine, svoju pijanističku karijeru započeo je kao vrsni tumač dela mađarskih kompozitora - Franca Lista i Bele Bartoka, a tokom godina je svoju interpretatorski fokus usmerio prvenstveno ka ostvarenjima klasičarskog i romantičarskog repertoara. U istoriji muzike ostao je poznat kao vrsni tumač dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Roberta Šumana i Johanesa Bramsa. Prema rečima muzikologa Stefana Cvetkovića, „Andine interpretacije Betovenovih kompozicija svedočanstvo su specifičnog filozofskog pristupa kojim je Anda oživljavao ove partiture, nastojeći da pronađe ravnotežu između racionalnog i emocionalnog, intelekta i intuicije - međašnih tačaka svog umetničkog univerzuma", zaključuje Cvetković.

U drugom delu emisije čućete Betovenov Treći klavirski koncert u ce molu opus 37, u interpretaciji Larsa Fogta i Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina pod upravom Lenarda Slatkina, sa snimka ostvarenog 1996. u Koncerthausu u prestonici Nemačke.

Autorka emisije Jelena Damjanović





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво