Imaginarni pejzaži

Predstavljamo najnovija ostvarenja Dereka Pjotra - album "U etru" i Markusa Popa - "Sofioko".

Derek Pjotr je rođen 1991. godine u Poljskoj, trenutno živi i radi u Novoj Engleskoj, na istočnoj obali SAD-a. Ovaj umetnik istražuje elektoakustično saoodnošenje zvuka i glasa, baveći se problematikom tradicionalne strukture pesme, mikrotonalnh pomaka, odnosa buke i ambijentalnog drona.

Na albumu U Etru koji je pre mesec dana objavila diskografska kuća BitSquare, Pjotr koristi zvuke radijskih talasa, odnosno radijskog signala i zvukova zvona. Kako autor kaže u svom uvodnom tekstu, namera je bila da se napravi omaž prvim elektroakustičkim kompozitorima i njihovim instrumentima, otkrivanjem tačke gde se klasični instrumenti i elektronika sustiču. Sam zvučni centar svih numera je zvuk raznih tipova zvona i udaraljki baziranih na „metalnom" odzvuku - krotala, daira, dok Pjotr svira i violinu, citru, zvučne čaše i klavir-igračku, i stvara „horske" situacije koristeći naslojavanje snimaka sopstvenog glasa. 

Najnoviji mini-album Sofioko Markusa Popa, poznatijeg kao Oval nalazi se u slobodnoj distribuciji na sajtu Sound Cloud. Jedan od najznačajnijih savremenih stvaralaca elektronske muzike ponovo pokazuje svoj izuzetni talenat da spoji visoko tehnološke zvučne strukture sa vizionarskom muzikalnošću. Rezultat je muzika koja uspeva da uhvati ono najteže - a to je zvuk sadašnjice.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

 

broj komentara 0 pošalji komentar