Читај ми!

Изазови актуелне руске политичке мисли

Владимир Kршљанин и Никола Танасић

Он промовише Русију као земљу побожности, традиционалних вредности и ауторитарног вођства. Уз то велики је противник неолибералних, вредности. Ово је у западним медијима данас уобичајени портрет Александра Дугина, шездесетогодишњег руског филозофа, чија је ћерка недавно у Москви страдала у експлозији аутомобила.

Дугин се доживљава и као личност веома блиска руском државном врху и као креатор доминантних политичких идеја Kремља. Ова поједностављена визија, без обзира на проблем њене валидности, поставља питање политичког идентитета савремене Русије, њеног модела, вредности као и њиховог порекла.

Све велике политичке идеје појавиле су се у Русији још у деветнаестом веку, од конзервативизма до либерализма, социјализма, анархизма. Истовремено развијена је и дихотомија словенофила и еврпејаца. После драматичног и турбулентног двадесетог века и пада комунизма Русија је кренула у потрагу за новим вредностима и новом националном идејом. Докле се у томе стигло, у ком правцу се креће и каква је данас „руска политичка мисао" за Речено и прећутано говоре политиколог и дипломата Владимир Kршљанин и Никола Танасић, политички филозоф.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво