Читај ми!

Хрват православац - растући идентитетски феномен у суседству

Саво Штрбац и Радован Пилиповић

Недавно објављени коначни резултати пописа у Хрватској показали су да је број становника смањен за десет одсто и пао знатно испод четири милона. Смањен је удео мушкараца и младих у популацији. Опао је и број католика. Мање је Срба. Порастао је међутим број православних Хрвата.

Иако ће детаљи пописа бити сукцесивно објављивани у наредним месецима појавио се податак да је број Хрвата православне вероисповести готово удвостручен у односу на претходни попис из 2011. Тада је православних Хрвата било око шеснаест и по а данас више од тридесет хиљада. Ова статистичка категорија "Хрват православац" интригира подједнако као и "Србин католик". Ипак у околностима у којима живе Срби у Хрватској, већ изложени асимилацији, кроатизацији или покатоличавању, збуњује појава "Хрвата православаца".

Шта овај социополитички феномен представља у културолошком, религијском и идентитетском смислу. У каквом је односу са историјским наслеђем Павелићеве Хрватске православне цркве из времена НДХ и какве ефекте може имати на Српску заједницу у суседној држави, за Речено и прећутано, говоре Саво Штрбац, председник Документационо информативног центра Веритас и Радован Пилиповић, историчар и директор Архива Српске православне цркве.

Уредник и водитељ емсије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво