Читај ми!

Битка за Ловћен - пола века од рушења Његошеве капеле

Славенко Терзић и Мило Ломпар

У лето '72 године први пијук ударио је у топли камен Његошеве капеле на Ловћену. Ловћенски ореол је оскрнављен а затим и разрушен. Двадесетак пијаних младића, доведених не зна се од куда и не знајући шта чини, уз песму је започело и за неколико дана завршило посао. Kамен порушене капеле спуштен је на Иванова корита и остављен, напуштен и заборављен. Његошеву заветну цркву, по жељи тадашњих власти, заменио је Мештровићев маузолеј.

Од тада, већ пола века живи идеја о обнови Његошеве капеле. Она јесте срушена али није уништена верују у Цетињском манастиру. Иако то сада изгледа немогуће, биће обновљена, јер Богу је све могуће.

Истовремено и у цркви и у јавности се постављају питања и траже одговори шта се у ствари десило на Ловћену пре педесет година. Да ли су се сукобиле идеологије, религије, политика и када ће бити враћен дуг према према Његошу, песнику, владару, владици и његовом јединственом духу.

О томе за Речено и прећутано говоре историчар, академик Славенко Терзић и професор Филолошког факултета, историчар књижевности Мило Ломпар.

Емисију уређује и води Радован Пантовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво