Читај ми!

Четврта деценија и будућност Српске

Обрад Kесић и Рајко Петровић

Док се Дан Републике Српске у Бањалуци ове недеље обележавао парадом, песмом и заветом о самосталности, у Сарајеву се апеловало на Запад да се „заустави Додик", спречи сецесија и појачају санкције. Без обзира на подељен амбијент, жеље и расположења, реалност је да је Република Српска напунила три деценије постојања. За то време, показало се, упркос бројним изазовима, стекла је државно самопоуздање, подигла политички кредибилитет и развила своје потенцијале.

Реалност Босне и Херцеговине и даље су супротстављени интереси, два ентитета и три конститутивна народа. Њихов израз су различите политике националних елита, које мање-више егзистирају још из времена распада Југославије, ратног периода и Дејтонског мира. Спор је очит на линији унитаризација, изворни Дејтон или дезинтеграција нефункционалне државе.

У таквим околностима Република Српска је ушла у четврту деценију постојања. Шта је у њој чека, који изазови и каква будућност, за Речено и прећутано говоре шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић и Рајко Петровић, истраживач са Института за европске студије.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се