Читај ми!

„Врлина национализма"

Милош Kовић и Часлав Kопривица

У еуфорији разноликих пројекција после пада Берлинског зида, настанка униполарног света и јачања глобализма појавиле су се и тезе о „крају национализма" и рађању „постанационалног друштва". Kласични мационализам је као идеологија прошлости смештан у пежоративни контекст баналности и зла. Пала је сумња да у национализму, на коме су настајале модерне државе, има више ичега доброг.

Ипак почетком овог века конфузија и искључивост у вредновању национализма добијају известан политички и теоријски баланс. Показало се да је постнационално друштво у великој опасности да изгуби сваки осећај кохезије, емпатије и солидарности. Испоставило се, такође, у значајном броју студија да национализам има више инструмената корисних за напредак и развој државе и друштва, слобода и демократије.

Да ли је то наговештај такозваног „националистичког обрта" и реафирмације „поретка националне државе" у глобализованом свету. Поседује ли национализам врлине и како данас функционише његов вредносни систем за Речено и прећутано говоре професори београдског универзитета историчар Милош Kовић и филозоф Часлав Kопривица.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 01. дец 2021, 20:10) - Čitalac [нерегистровани]

To čeka i jlude

To sa ksenobotima isto čeka i ljude,dok se pripreme ljudski organizmi putem vakcina da npr. odstrane ili neutrališu ćelije neurona i još neke druge za osjetila,a indukuiju im se programirane ćelije koje će se same razmnožavati za određene zadatke.Npr.danonoćno kopanje u rudniku,ili neprekidni rad na poljima i plantažama ili neprekidni rad u pogonima za proizvodnju svemirski letilica i drugim eksploatatorskim oblastima koje su interesantne za upravitelje takvih sadržaja!S tim što bi bili kratkog upotrebnog vijeka !

(среда, 01. дец 2021, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

...

Fuj!

(среда, 01. дец 2021, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Захвалност

Ковићу и Копривици - summa cum laude!!