Читај ми!

Бели Руси у срцу Србије

Историја, баштина, наслеђе

После Октобарске револуције 1917. године из Царске Русије кренули су таласи избеглиштва. Током револуције и грађанског рата милиони људи покренути из својих домова, цивили и војници, „тумарали" су са севера на југ, са истока на запад, и обрнуто. Један значајан талас стигао је и до нас. Пре стотину година, на његовом врхунцу, у Србији и Југославији нашло се готово педесет хиљада руских емиграната. Били су то „бели Руси".

Избегли пред терором „црвених", „бели Руси" овде су нашли уточиште, а у наредним годинама многи и нову домовину. Преовлађујући средњи и виши сталеж руских емиграната Србији је донео нову енергију, памет и духовну свежину. Професори, лекари, писци, архитекте, уметници и др. дали су у међуратном периоду, а и касније, немерљив допринос општем развоју Србије, њене просвете, науке, културе.

О појави и историји „белих Руса" код нас, њиховој баштини и наслеђу за Речено и прећутано говоре историчар Алексеј Тимофејев, професор Филозофског факултета, и Ирина Антанасијевић, професор Филолошког факултета у Београду.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво