Читај ми!

Жан-Мари Леклер: Концерти опус 7

Само неколико француских музичара средине 18. века било је толико вољено, поштовано и славно широм Европе, као што је то био лионски виолински виртуоз и композитор Жан-Мари Леклер.

Савременици су га описивали као „најчувенијег француског уметника инструменталне музике", и „француског Корелија". Пажњу је привукао збиркама виртуозних соната, а у великог композитора израстао је уз подршку Андреа Шерона, оргуљаша и чембалисту Париске опере, који му је давао часове хармоније и контрапункта.
Први успех те врсте била је збирка Концерата за виолину опус 7. Поштовање које је Леклер гајио спрам Шерона најбоље се види у предговору за ту збирку: „Нека ми буде дозвољено да кажем да, уколико се у овим делима може наћи било каква лепота, за њу све заслуге имају лекције које сам добио од вас, драги маестро. Читавог живота бићу ваш скромни и посвећени слуга, захвалан за пријатељство и знање које сте ми пружили."
У данашњем Аутограму концерте из Леклеровог опуса 7 слушаћете у интерпретацији виолинисте Луиса Отавија Сантоса и ансамбла „Les Muffatti", под управом Петера ван Хејгена.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се