Читај ми!

Српско друштво и ЕУ

Наташа Вучковић и Наташа Драгојловић

Годишњи извештај Европске комисије увек се ишчекује с великим нестрпљењем ‒ како је Комисија оценила напредак у реформама, како види државу, економију и наше друштво.

Кад Извештај угледа светло дана, највећа пажња у јавности посвети се углавном политичким критеријумима, а затим, после неколико дана, тај извештај падне у заборав.

Шест година откако су почели приступни преговори са Европском унијом, Србија у 2020. години први пут није отворила ниједно преговарачко поглавље, а затворила је само два од укупно 35.

Међутим, не само да Европска унија напредак Србије оцењује као недовољан, већ је и српско друштво све подељеније у ставу да ли земља треба да уђе у Европску унију.

Први пут је више оних који се противе учлањењу у Европску унији него оних који су за учлањење. У 2017. години против је било 35% популације, док је данас 51%.

Како се српска јавност данас односи према Европској унији? Који су разлози због којих је опало поверење у процес европских интеграција? Шта може да учини друштво, а шта је изван наших настојања да повратимо ентузијазам према идејама европског пута?

Гости: Наташа Вучковић, генерални секретар Фонда Центра за демократију и Наташа Драгојловић, координаторка Националног конвента о Европској унији.

Аутор: Душанка Петровић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар