Шпански грађански рат - прва борба против фашизма

О шпанском грађанском рату говори генерал-пуковник Вељко Ковачевић.

У предвечерје Другог светског рата на Иберијском полуострву трајао је сукоб „две Шпаније". Са једне стране били су републиканци - уз које су били анархисти, комунисти, троцкисти и сви други левичари, а са друге националисти, који су имали подршку десничара и фашиста. На страни републиканаца, поред Вељка Ковачевића, било је и око 1.800 Југословена у Интернационалним бригадама, које су чинили добровољци из 53 земље.

У данашњем Памтивеку слушамо снимак из 1966. године о шпанском грађанском рату на коме говори генерал-пуковник Вељко Ковачевић.

Емисију уређује: Снежана Бићанин

број коментара 0 Пошаљи коментар
Памтивек Памтивек

Аутор:
Снежана Бићанин

Емисија која ће покушати да афирмише богатство Звучног архива Радио Београда, у коме се чувају занимљиви, ексклузивни снимци стварани током целог једног века, колико траје историја нашег радија. То богатство протоком времена све више добија на вредности. У њему се налазе звучни записи важних историјских догађаја, разговори са најважнијим личностима двадесетог века, стихови у интерпретацији најчувенијих песника. Емисија „Памтивек“ покушаће да упозна слушаоце Радио Београда 2 са неким од тих ретких снимака. [ детаљније ]