Товну јунад нико неће

Застој у откупу товне јунади произвођаче доводи у готово безизлазан положај. Проблем траје дуже време, због чега је држава у три наврата интервенисала разменом јунади за кукуруз. Захваљујући томе, фармери су постизали цену од 2,10 до 2,35 евра за килограм живе ваге. Међутим, размена је завршена, извоза готово и да нема, а цена бикова непрекидно пада. У Мачви се тренутно нуди 1,70 евра за килограм живе ваге, с тим да се јунад преузима тек за месец или више дана. О томе смо разговарали са младим фармером Николом Бојићем из Мајура који тови 45 бикова, од којих је 18 спремно за утовар, али купаца нема.

Према проценама стручњака, род воћа биће ове године умањен за око 6 одсто. Највећи подбачај је у производњи кајсија које су у многим деловима земље претрпеле велику штету од мразева. У чачанском крају, који је познат по производњи тог воћа, нема ни бербе, би откупа, али су остали трошкови неге засада за наредну годину.

У околини Смедерева, где није било временских непогода, кајсија, као и друго сезонско воће откупљује се за руско тржиште, а цене су много боље него лане, потврдио је за емисију Недељом за село воћар из Биновца Марко Лукић.

 

Жетва пшенице приводи се крају. О томе зашто ратари одмах по изласку комбајна из њива треба да плитко заору стрниште разговарали смо са професором Пољопривредног факултета у Београду Жељком Долијановићем.

 

Због неповољних временских прилика сремске лубенице са закашњењем су стигле на тржиште. Произвођач бостана из Попинаца код Пећинаца Марко Тртица каже да је у Срему све мање лубеница, да је и род смањен и да то поврће ове године неће бити јефтино.

 

Уредник и водитељ: Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво