У средишту пажње

На почетку студија бруцоше обично не брине шта ће радити када догурају до дипломе. Како се ближи крај студија све је чешће питање – шта даље? Прво истраживање о овој теми, под називом "Евалуација студија и каријерни успех дипломираних студената у Србији и региону" у оквиру Congrad tempus пројекта, пронашло је одговор на питање шта заправо раде и како се сналазе млади стручњаци.

Из истраживања тако сазнајемо да власници диплома просечно зарађују 593 евра али и да су разлике међу професијама велике. Највише зарађују стручњаци из домена информатике и рачунарства, најмање наставници и учитељи. Чак 37% до посла је дошло "преко веза и познанстава", а само 3% је покренуло сопствени бизнис.

Међу онима који на посао чекају дуже од пет година највише има медицинара и стручњака бионаучних дисциплина. Шта ови подаци конкретно значе? Колико је високошколски систем усклађен са тржиштем рада? Шта је "Болоња" донела студентима, а шта привреди?

Гости емисије су проф. др Иванка Поповић, проректорка за науку Универзитета у Београду, Ивана Живадиновић, истраживач у Центру за образовне политике и мр Михајло Бабин са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Радио Београд 1, 17.05

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 03. окт 2014, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

NIJE ISTINA

Ivanka Popovic mi je bila dekanka na TMFu. Slusam komentare ove druge zene,devojke i NE SLAZEM SE SA NJOM. PRVO. Veciti studenti ne kostaju drzavu gotovo nista, naprotiv, fakulteti zive od njih. Hvala bogu, skolarina na mom fakultetu nije visoka kao na nekim drugim fakultetima ali nije ni toliko niska da se moze sa lakocom otplatiti u toku fgodinu dana pa i duze. Dakle, svake godine uplatim oko 40 do 50 hiljada za ispite koje upisem. Svaka cetvrta prijava je 1000din po ispitu, pa knjige, takse,... Ja sam vec duze vreme u ponovljenoj godini studija i ne idem na vebe, idem na predavanja samo ona koja moram, i to ne bih isao ali me fakultet tera,ali I TU NE TROSIM NOVAC fakulteta jer slusam nastavu sa redovnim studentima za koje se nastava mora organizovati. IZBACITE VECITE STUDENTE i osiromasicete ceo univerzitet.Razmislite samo kako je onima na Stomatoloskom, njihova godina je 250 000 dinara, na Arhitekturi i jos nekim fakultetima. ITi fakulteti ostvaarju OGROMNE profite od skolarine, to je SIGURNO.Moj fakultet NE, ali I NE GUBI NOVAC NA MENI niti ga drzava gubi. KRIVO MI JE kada neko tako kaze,jer se osecam kao da ja jedem drzavu a NIJE TAKO, cak je na neki nacin i finansiram, MOZDA SAM JA NA NEKOJ NULI, ali veciti sa drugih skupljih fakulteta je finansiraju.

У средишту пажње У средишту пажње

Аутор:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]