Доживети стоту

Данас ћемо одшкринути врата "Кутка за квалитетније старење" у крагујевачком Црвеном крсту. Њихови волонтери деценијама уназад брину о старијим, усамљеним и болесним суграђанима у граду и селу. Обилазе их, доносе им храну и лекове. Зову их телофоном да питају како су и да ли им нешто треба. Прошлог уторка, на свету Петку, приредили су рођенданско славље за 35-оро Крагујевчана рођених у септембру и октобру. Некима су деца далеко, а они који немају потомке, имају "Кутак за старење".

Минуте о здрављу посветили смо борби против можданог удара. О првим знацима болести и терапији сазнаћемо више од др Невенке Зарић, неуролога из Специјалне болнице "Свети Сава" у Београду.

А на светску вест да су прерађевине од меса канцерогене, проф. др Будимка Новаковић, специјалиста за исхрану на Медицинском факултету у Новом Саду даће нам савете како да се правилно хранимо.

Са 60. Београдског сајма књига представићемо први роман Љиљане Шарац "Опет сам те сањао", а у историјској радио-читанци вратићемо се у време када је живео и стварао родоначелник српске медицине Милан Јовановић Батут.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Радио Београд 1, 09.05

Насловна страна: Волонтери Црвеног крста Крагујевца

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]