Код два бела голуба

Најпознатије дело професора Андре Гавриловића је тротомни зборник "Знаменити Срби 19. века", објављен од 1901. до 1904. године. У том делу нашле су место биографије 216 књижевника, просветара, ратника и јунака, добротвора, владара и политичара и црквених великодостојника.

На крају трећег тома, професор Андра Гавриловић пише како замишља дан када ће неке нове генерације читати о славним, заслужним и знаменитим људима из прошлости. И закључује:
"Нека своје Србе из 19. столећа боље познају и нека им - опросте..."

И анегдоте су начин да се боље упознају славни људи. Зато смо изабрали његову књигу са згодама из живота српских писаца. Вероватно зато што су му, кад је објавио "Знамените Србе", замерили да му извори података нису увек поуздани, па ни начин, на почетку књиге с анегдотама, Андра Гавриловић написао је:

"У ову су књижицу ушле само оне анегдоте за које држим да сам их ја први објавио или да то сада чиним...

Извор је за велику већину лично сазнање или традиционално казивање; мањи је део по архивалним траговима. Готов сам и о једним и о другим дати свако објашњење ако се с меродавне стране буде тражило."

Радио Београд 1, 20.00

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]