Фестивал у Салцбургу 2021

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 29. августа прошле године у Великој фестивалској дворани. Том приликом наступили су Бечки филхармоничари под управом Херберта Блумстета, а на програму су била симфонијска остварења Артура Хонегера и Јоханеса Брамса. Снимак овог концерта омогућен нам је захваљујући међународној размени чланица Еурорадија.

Први део емисије испуниће Хонегерова Трећа симфонија, названа Литургијска, која спада у ред композиторових најпознатијих остварења. Ово троставачно дело симболизује, како је и сам Хонегер истакао, 'револт модерног човека против варваризма, патње и бирократије' које су доминирале након Другог светског рата, када је ово остварење и настало. Премијера је уприличена 17. августа 1946. у Цириху, а том приликом Оркестром Романске Швајцарске дириговао је Шарл Минш.

У другом делу концерта изведена је Четврта симфонија у е молу, опус 98 Јоханеса Брамса, једно од последњих симфонијских остварења у његовом опусу. Брамс је дело компоновао 1884, само годину дана пошто је завршио рад на партитури Треће симфоније, а оно је премијерно изведено 25. октобра 1885. у Мајнингену.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара