Фестивал у Салцбургу 2020

Репродуковаћемо ексклузиван снимак концерта одржаног 13. августа прошле године у дворани названој Кућа за Моцарта у Салцбургу, у оквиру фестивала који се сваког лета одржава у овом аустријском граду. Прошле године Фестивал у Салцбургу обележио је стогодишњицу од оснивања, а примарни циљ његових оснивача – међу којима су били угледни уметници Хуго фон Хофманстал, Рихард Штраус, Алфред Ролер, Франц Шалк и Макс Рајнхард – je био да се у тешким годинама које су уследиле после Првог светског рата оснажи уметничко стваралаштво.

На концерту који репродукујемо у емисији, а који смо добили захваљујући међународној размени чланица Еурорадија, наступили су чланови ансамбла Камерата Салцбург којима су дириговали Инго Мецмахер и Патриција Копачинска, која је наступила и као солисткиња на виолини. На програму су била дела Ђерђа Лигетија, Ђерђа Куртага, Аугустуса Нермигера, Франца Шуберта, Џона Дауленда и анонимног аутора.

Најпе слушамо Лигетијев Виолински концерт и Патрицију Копачинску која свира солистичку деоницу. Ово дело Лигети је компоновао током 1990. и посветио га Сашку Гаврилофу, немачком виолинисти бугарског порекла, који га је премијерно одсвирао на концерту одржаном новембра исте године у Келну. У Виолинском концерту Лигети користи микротоналност, промењиве текстуре звука, парафразирање мађарских и бугарских народних мелодија, као и референце на ренесансну музику.

У другом делу концерта чланови ансамбла Камерата Салцбург и Патриција Копачинска, која је том приликом и управљала ансамблом, али и изводила солистичке деонице, без паузе су интерпретирали дела Аугустуса Нермигера - Посмртни плес, Византијско појање на 140. псалм анонимног аутора, Гудачки квартет у де молу, број 14 Франца Шуберта назван Смрт и девојка, а чији су ставови изведени у алтернацији са: аранжманом композиторове истоимене соло песме, потом одломком из збирке Лакриме или седам суза Џона Дауленда, као и композицијама Ђерђа Куртага - Лигатура, порука за Франсис-Мари, опус 31б и одломком под називом Немир из циклуса Кафкини фрагменти, опус 24. Ова дела су за гудачки оркестар аранжирале Патриција Копачинска и Мичи Вианко.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара