Из архиве Радио Београда – Марина Хорак

Репродуковаћемо концерт који је словеначка пијанисткиња Марина Хорак одржала у Београду 8. фебруара 1989. године у Галерији Коларчевог народног универзитета. Том приликом извела је дела Петера Фојхтвангера, Мајкла Хенена, Гунара Герметена, Аде Ђентиле и Бора Турела.

Марина Хорак, коју критика назива „рафинираном виртуоскињом", дипломирала је клавир 1964. са непуних двадесет година на Музичкој академији у Љубљани у класи своје мајке, познате пијанисткиње Хилде Хорак. Већ наредне 1965. године добила је Прешернову награду.

Велики део живота је провела у Минхену, Паризу, Амстердаму и Лондону где се усавршавала, а студије чембала и бројне мајсторске радионице додатно обогаћују њен развој. Откад се 2001. године вратила у Словенију, ангажована је као професор на Музичкој академији у Љубљани али и у Италији и Немачкој, а бројни рецитали и камерна музика водили су је у широм света. На љубљанској Академији креирала је предмет Димензије извођења, у којем специфичним приступом води студенте ка бољем разумевању самих себе и дубљем, присном музичком изражају.

Европска критика Марини Хорак признаје „интензивне унутрашње доживљавање" (Берн, Швајцарска), „техничку избрушеност" (Љубљана, Словенија), „префињену музикалност" (Београд, Србија), „племениту поезију" (Рим, Италија), „дубок и пун тон" (Малме, Шведска), „интелигенцију и имагинацију" (The Times, Лондон), „индивидуални стил свирања" (Рејкавик, Исланд) и карактерише је као „рафинирану и искусну виртуоскињу" (Брисел, Белгија) и „зрелу уметницу" (Осло, Норвешка).

Уредница емисије Марија Вуковић






Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи