Музика вива

У вечерашњој емисији представићемо остварења Галине Григорјеве, естонске композиторке украјинског порекла, која спада међу најцењеније ауторе савремене духовне хорске музике у источној Европи и шире. Чућете композиције обједињене на њеном ауторском албуму „Nature Morte” из 2016. године, објављеном за дискографску кућу Ondine.

Рођена 1962. године на Криму, Григорјева је испрва завршила Конзерваторијум у Одеси. Године 1991. дипломирала је на Конзерваторијуму у Санкт Петербургу, а потом је наставила усавршавање на Естонској музичкој академији у класи Лепа Сумера. Трајно се настанила у овој земљи где живи и ради као самостални уметник. Дела Галине Григорјеве су изводили ансамбли у Украјини, Русији, Пољској, Немачкој, Француској и другим земљама, а међу њима су, између осталих, Камерни хор Естонске филхармоније, Кремерата Балтика, Хор Московске патријаршије и Државни хор Летоније. Ова уметница је добила два пута највише естонско музичко признање – Награду Хаино Елер, а њен ауторски компакт-диск In Paradisum добио је и Естонску музичку награду за класични албум 2015. године.

Остварења Галине Григорјеве су посебно цењена због њеног суптилног мелодијског писма, као и рафиниране употребе полифоније и занимљивих хармонских и колористичких решења. У својим композицијама Григорјева остаје дубоко везана за руску духовну музику, али и за рану европску полифонију, бојећи је савременом звучношћу унутар луцидне и несвакидашње хорске фактуре. На пољу стваралачке поетике, како истичу критичари, ова композиторка је везана за руску духовност и културу, идеју духовне повезаности живота и смрти, испреплетану са модернистичком композиционом дисциплином.

Уредница Ксенија Стевановић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво