Рефлексије

Дивна Вуксановић, Драган Ћаловић: Медији и конфликти

У емисији „Рефлексије“, у четвртак, 8. и петак, 9. августа, можете слушати текст Дивне Вуксановић и Драгана Ћаловића, „Медији и конфликти: од ’рата против терора’ до новинарства за мир”.

Аутори на почетку свог рада истичу да је "Рат против терора" (Waron Terror), био назив војне кампање против тероризма коју су покренуле САД на глобалном нивоу, након терористичког напада на Светски трговински центар у Њујорку, септембра 2001. године.

Била је то прва системска кампања против тероризма, која је укључивала глобалне обавештајне ресурсе и мреже, превасходно у борби против терористичког покрета Ал Каида. Светски медији покривали су њене активности из различитих углова (са кцентом на погубљењу лидера Ал Каиде, Осаме Бин Ладена). И пре тог догађаја, показало се да је врло важно како медији извештавају о конфликтима, било да јереч о ратовима, тероризму, те другим облицима насиља, присутним у стварности. Извештаје са ратишта, примера ради, данас са прве борбене линије осим професионалаца шаљу и деца (Палестина, Сирија).

С овим у вези, у контексту изучавања филозофије медија, Дивна Вуксановић и Драган Ћаловић постављају питање начина извештавања медија о конфликтима – да ли је он "ратнохушкачки" (упечатљиви пример CNN-а, као глобалног медија), избалансиран (грађанско новинарство, друштвене мреже, и др.) или може постати оријентисан према миру (новинарство за мир). Ово последње, што подразумева развој новинарства у смеру решавања конфликата (conflictresolution), а чиме се на посве друкчији начин могу обликовати јавни простори, представља главни фокус рада који можете пратити на Трећем програму.

Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво