Музеј звука – Хорске свеске из Питерхауса

Представљамо последњи том награђиване серије снимака композиција из „Хорских свезака из Питерхауса“ који је реализовао ансамбл Блу Херон под управом Скота Меткалфа.

Изузетан пројекат започет пре неколико година заокружен је 2017. петим компакт-диском из серије, који је добио награду магазина Грамофон као најбољи снимак ране музике у 2018. години. У питању је снимак дела сачуваних у такозваним Хорским свескама из Питерхауса у Кембриџу, рукописној збирци која садржи дела пререформацијског полифоног репертоара у Енглеској. У овим манускриптима, налазе се дела познатих енглеских аутора, али и остварења читаве плејаде данас готово непознатих композитора. Међу њима је чак четрдесет „уника” – дела која се налазе само у овом извору и више од десет дела чији су други извори непотпуни. Сам рукопис је настао око 1540. године а саставио га је писар Модлен колеџа у Оксфорду, за потребе служби у Кантерберијској катедрали. Ове свеске представљају најзначајнији извор полифоније неговане у Енглеској у деценијама пре Реформације и показују да се тада на острву неговао развијени, високомелизматични стил, који је донекле био неочекиван у позним година владавине Хенрија VIII.

Највећи проблем у проучавању овог репертоара представљао је недостатак тенорских деоница ових композиција, које су нестале пре више векова, а на чијој је реконструкцији последњих деценија радио Ник Сендон, са Универзитета у Екситеру. Захваљујући његовом раду, од краја деведесетих година прошлог века, ансамбл Блу Херон је у свој репертоар уврстио нека од дела сачуваних у овом извору, да би временом ово интересовање прерасло у петотомно издање хорских композиција које до сада никада нису биле изведене или дискографски забележене.

На њиховом последњем албуму, који ћете слушати у вечерашњој емисији, налазе се дела аутора о којима данас не знамо ништа више до њихових имена – Џон Мејсон, Роберт Хант и Хју Стерми. Ипак, њихова дела, као и изузетна миса Сине номине анонимног аутора, показују велико умеће и сасвим неочекивано лице музике у Енглеској у првој деценији након раскида са Римом.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво