Нова зграда Народне библиотеке Србије свечано је отворена 6. априла 1973, на годишњицу бомбардовања Београда 1941, у коме је уништена стара зграда библиотеке на Косанчићевом венцу. У то време Андре Малро, француски писац и први министар културе у историји, пише своју књигу о Пикасу "Глава опсидијана", која уз књиге "Лазар", "Храстови које обарају" и "Уже и мишеви" чини циклус "Огледало лимба", наставак Малроових чувених "Антимемоара". Била је то једна од последњих књига које је Малро објавио за живота. Годину и по дана пре своје смрти, јуна 1975, Малро је рукопис књиге "Глава од опсидијана" поклонио Народној библиотеци Србије, уз пропратно писмо у коме је стајало:

29. јун 1975.
Господину управнику Народне Библиотеке Србије у Београду

Поштовани управниче,

Одазвавши се на позив Одбора за везу који је оформљен на Сорбони, уручио сам господину Живораду Стојковићу рукопис Главе од опсидијана, који вам је, зацело, већ стигао. Желео бих  да вам у неколико речи образложим шта ме је на овај чин навело. 

Док су у најмрачнијим часовима минулога рата, после Варшаве, Ротердама и Данкерка, преостале земље предавале Тројном пакту своју судбину и своје територије, Београд се једног пролећног јутра хиљаду деветсто четрдесет прве - побунио. У часу кад се читав континент покорио сили, његов народ се определио за слободу. Одмазда која је уследила имала је размере беснила које је таква непокорност изазвала. У првим сатима бомбардовања града, које је започело без објаве рата, збрисане су десетине хиљада људских живота, а с њима и Библиотека, темељна установа културе сваке нације.

Управо у спомен на те догађаје одлучио сам да свој рукопис поверим Народној библиотеци Србије, која је данас, ево, обновљена. У судбини ваше Библиотеке видим судбину народа коме су култура и слобода једно.

Људско достојанство, које је одвајкада скупо коштало вашу земљу, и дан-данас представља надахнуће на којем почива ваша независност.

Молим вас, господине управниче, да примите изразе уважавања за вашу посвећеност независности, као и развоју Библиотеке, уз најбоље жеље за вас лично.

Андре Малро