Читај ми!

Neuobičajeno velik – potencijalno najveća skulptura rimskog falusa otkrivena u Španiji

Pozamašna kamena skulptura penisa, nedavno otkrivena na drevnom rimskom lokalitetu u Španiji, dugačka je 46 centimetara, zbog čega bi mogla da bude najveći isklesani rimski falus - ikada otkriven.

Stručnjaci kažu da su Rimljani klesali muške genitalije kao zaštitu od baksuzluka, a ova je otkrivena u El Igeronu, lokalitetu blizu grada Nueva Karteja u regionu Kordoba.

Gradski istorijski muzej Nueva Karteje predvodi otkopavanje i neobično otkriće je podelio na Fejsbuku.

El Igeron datira od četvrtog veka pre nove ere, a prvobitno je bio iberijska naseobina koju su Rimljani zauzeli 206. godine pre nove ere.

Španski istraživači smatraju da je skulptura uklesana u kamenu koji je bio ponosno izložen u podnožju tornja koji su napravili Rimljani.

Falusni simboli bili su važni u kulturi Starog Rima i često su korišćeni kao zaštita od nesreće i baksuzluka, ali i u nadi da će pospešiti plodnost. Zbog toga se često mogu naći na ovakvim lokalitetima.

Ono što novootkrivenu skulpturu odvaja od ostalih jeste veličina.

„Ovaj je neuobičajeno velik. Trenutno ispitujemo da li je ikada pronađen neki sličnih dimenzija“, kaže arheolog Andres Roldan Dijaz.

Španski list Pais navodi da je vrlo moguće da je ovo najveća skulptura rimskog falusa ikada pronađena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво