Читај ми!

Гостуша на Старој планини – место где су се крепили и римски војници

Село Гостуша на обронцима Старе планине, надомак Завојског језера, јединствен је природни и архитектонски драгуљ. Ентузијасти, пореклом из тог краја, настоје да њихово село, удаљено 30-ак километара од Пирота, постане и туристичка атракција.

Легенда казује да су још римски војници застајали у Гостуши да предахну и окрепе душу у живописној природи. Ни много векова касније, овај старопланински бисер није изгубио од своје лепоте коју туристима и путницима-намерницима са задовољством показују малобројни мештани.

„Желе да удахну чист ваздух,да спавају испод каменог крова,да пробају нашу здраву храну и да се склоне од свега онога што имају у граду.Код нас је велико пространство где могу људи да шетају. Ми немамо водопаде,али имамо лепу речицу,чисту,где могу да се напију воде“, рекла је Божана Видановић, власница апартмана у Гостуши.

Већ 14 година се бавим туризмом, од 2010. године, када смо добили средства од Светске банке. Онда сам одлучио да реновирам ову кућу која је стара преко 200 година. Задржао сам аутентичност. Овде је туризам сезонски од маја до октобра“, рекао је Иван Петровић,власник апартмана у селу Гостуша.

Празни су пашњаци и сокаци, а некада су, кажу, били центар сточарства.

„Седамдесетих година Гостуша је имала 15 000 оваца, 1.200 грла крупне стоке и 450 коња. Овде се дневно предавало у месту Вртибог 15.000 литара млека.Производио се најбољи качкаваљ и чак стизао на америчко тржиште“, рекао је Драган Видановић из Гостуше.

Качкаваља одавно нема, а ни оних који би га правили. Ипак,нешто је остало јединствене куће са каменим плочама на крововима које одолевају зубу времена.

Заједно са нетакнутом природом, Гостуша представља аутентичну амбијенталну целину, због чега је проглашена културним добром.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара