Читај ми!

Kao u špijunskim filmovima – kako su studenti krišom obezbeđivali prvi Samit nesvrstanih

U Beogradu se završava jedan od najvećih međunarodnih skupova u Evropi ove godine, Samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Sem političkih i istorijskih činjenica i sećanja, postoje i one dragocene lične priče svedoka događaja od pre šezdeset godina.

Kao u špijunskim filmovima, jedna kompletna služba Savezne uprave za radio-veze danima je bila u šumarku kod SIV-a 2. Njihov zadatak je bio da za službe koje su obezbeđivale Samit otkriju i „pticu u letu“ u okolini Centra „Sava“. Sve je bilo u redu do ponoći, a onda je otkriven sumnjiv signal. Profesor Milan Stevančević svedoči ko se krio iza tog signala.

„Posebno što je ona radila u opsegu visokih frekvencija gde mi ostali korisnici mobilnih sistema nismo još savladali taj opseg, mi smo kao i svi savezni organi radili na 2 metra, a ova na sedam metara što znači da se odmah svrstala u neprijateljsku stanicu, jer mi takve stanice nemamo“, priseća se Stevančević.

Posumnjali su na neke od stranih službi, jer je signal bio izuzetno kratak da se ne bi otkrilo odakle se emituje.

„Mi posmatramo antenu i vidimo da ulazi na treći sprat i sad je trenutak odluke, hoćemo li da idemo odmah direktno ili da prijavimo to MUP-u, pa da MUP to radi a ne mi, jer mi nismo naoružani, nikad se ne zna šta nas čeka kad otvorimo ta vrata“, priča Stevančević.

Vremena za premišljanje nije bilo i odlučili su da uđu. A iza vrata – savremeni radio-centar i mladi, vredni ljudi.

„Odjednom prilaze tri mladića koja me pozdravljaju gospodine profesore drago mi je da ste došli da vas upoznamo sa našim obezbeđenjem Samita. I sad šok, a ovi iza mene kažu daj da pozovemo MUP da ih hapsi, šta ćemo mi sa njima da se raspravljamo. Međutim, oni mene poznaju, ja sam njima nekada predavao telekomunikaciona merenja“, objašnjava Stevančević.

Ispostavilo se da su studenti sami napravili svoje obezbeđenje Samita. Iako je odlično funkcionisalo, nisu imali dozvole.

„Niko nije mogao da prođe pored njih, a da ga oni ne primete. Znači ipak su korisni, ali radi se o tome što ih savezne službe koje su zvanično opsluživale Samit nisu bile upoznate sa njima pa sam se plašio da ih milicija ne počne hapsiti na ulici“, navodi profesor.

Bili su puni entuzijazma i nije bilo lako saopštiti im da uređaje moraju da isključe. Zato je profesor smislio izgovor.

Studentima je rečeno da je utvrđeno vreme tišine, od 6 sati ujutru prvog dana Samita i da tada svi uređaji moraju biti isključleni. U toku dana profesori su uspeli da ubede nadležne da studenti rade profesionalno i do kraja Samita su pomagali u neophodnim kontrolama.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије