Читај ми!

Zašto je grob Džima Morisona jedno od pet najposećenijih mesta u Parizu

Grob Džima Morisona na Per Lašezu u Parizu i dan danas je jedno od pet najposećenijih mesta u fancuskoj prestonici. Obilaze ga ljudi, dodirnuti šamanskom poezijom i muzikom „Dorsa“, pola veka od pesnikove smrti.

„Veran svom duhu“ – natpis, preveden sa grčkog, na jednom od najpoznatijih grobnih spomenika na svetu. Na groblju Per Lašez u Parizu počiva rokenrol ikona, osnivač i predvodnik grupe  „Dorsi“ – Džim Morison. Ovu turističku atrakciju Pariza i pola veka nakon njegove smrti svake godine poseti nekoliko hiljada ljudi.

„Došao sam da vidim grob Džima Morisona, ovo mi veoma znači. Moj tata se ovde slikao kada je imao 20 godina, on me je i upoznao sa rokenrolom i sada je to jedino što slušam. Volim 'Dorse', 'Pink Flojd'. Čak imam i tetovažu 'Pink Flojda'. Rokenrol je doneo veliku promenu i meni lično veoma znači, kao bekstvo od sveta“, kaže jedan posetilac. 

„Mislim da ljudi koji danas dolaze ovde na hodočašće, jer ovaj grob ima tu energiju i auru, neki od njih su svesni njegovog značaja, svesni značaja njegove poezije, toga da je on sebe smatrao pre svega za pesnika, a tek onda za bilo šta drugo, no neki od njih su prosto nesnađeni adolescenti koji uživaju u pobuni zarad pobune same“, objašnjava književnik Boris Petrović.

Tragični muzički genije ili žrtva režima 

Morison je kultna ličnost pop kulture 60-tih godina. Bio je filozof, pesnik, buntovnik, kritičar režima i sistema čija je slava uveliko prevazišla granice muzike i SAD.

„Mi i danas kada razmišljamo o 60-tim godinama razmišljamo o studenskim protestima, o pobuni '68. koja je zapalila ceo svet, pa i bivšu Jugoslaviju. Ti protesti nastaju kao deo pobune protiv establišmenta, omladine protiv njihovih roditelja, kao želja za više pravde, želja za boljim životom, protest protiv rata u Vijetnamu, protest protiv američkog imperijalizma, protiv svega što sistem predstavlja, protest protiv kapitalističkog sistema i tako dalje", ističe Petrović.

Morison je u martu 1970. godine napustio „Dorse“ i preselio se u Pariz. Pronašli su ga mrtvog u iznajmljenom stanu. Mnogi i danas veruju da je bio žrtva režima, zbog uticaja koji je imao na javnost, kao i njegovi savremenici Dženis Džoplin, Džon Lenon, Hendriks.

Morisona je u kadi pronašla njegova devojka Pamela Karson. Kao zvaničan uzrok smrti naveden je srčani zastoj, izazvan, kako se pretpostavlja, predoziranjem heroinom.

Stanar zgrade u Parizu u kojoj je muzičar preminuo, nije želeo pred kamere RTS-a, ali je rekao da Morisona nikada nije viđao i da veruje da je tu boravio samo kobne noći kada je preminuo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво