Читај ми!

Vespa i stojadin, dama od 75 i gospodin od 50 godina

„Praznik u Rimu“, čuveni film iz 1953. i Odri Hepbern na „vespi“. Nekoliko godina kasnije u prvom jugoslovenskom urbanom filmu „Ljubav i moda“, Beba Lončar takođe vozi vespu centrom Beograda. Čuveni skuter ove godine slavi 75. rođendan i nikada nije bio mlađi. Ove godine jubilarni rođendan slavi i popularni „stojadin“ i to 50! Iz milošte su ga u SFRJ zvali „kec“. I „vespa“ i „kec“ pola veka kasnije imaju obožavatelje.

Daleke 1975. godine, 14. februara, čuvena ekspedicija automobila, poznatog „stojadina“ krenula je na put dug više od 11.000 kilometara, iz Kragujevca do Kilimandžara, kroz bespuća, pustinje, savane, trnovite predele i močvare.

Ekspedicija je prošla kroz Grčku, Sudan, Keniju i severnu Tanzaniju. Mogla je to tada samo „zastava 101“, brža od slonova, žirafa, jača od kamenjara, trnja, savana i džungli. Jasno je da se ovakvom avanturom kroz raj i pakao može pohvaliti retko koji proizvođač automobila.

Naš heroj, dika i ponos, ove godine napunio je 50 godina postojanja. Prvi, serijski proizveden „101“ izašao je sa stare trake, u Kragujevcu 16. novembra 1971. godine.

Nemamo privilegiju da ponovimo putešestvije do Kilimandžara ili da sednemo u prvonapravljeni „stojadin“, ali se zato i danas možemo provozati njegovim malo mlađim bratom.

„Svaka 'zastava' je automobil za sebe. Svaki ima neku svoju caku, neki svoj problem, nešto što ga čini jedinstvenim među svim ostalim“, objašnjava Boris Karanović.

Automobil i skuter koji osvajaju srca

Prema njegovim rečima, devojke danas obraćaju pažnju na marke i cene automobila, ali da to nije presudno.

Kada osete da momak ima dušu, a on to potvrdi izborom ovakvog automobila, uglavnom ostaju fascinirane, oduševljene, a mladićima u tom slučaju ne ostaje mnogo da se trude.

„Stojadin“ nije jedini koji je prethodnih godina osvajao ženska srca. Dvotočkaši u najrazličitijim bojama išli su uz najveće tadašnje šmekere Beograda.

Popularna italijanska „vespa“ ove godine napunila je 75 godina. Enriko Pjađo, koji je patentirao ovaj skuter 23. aprila 1946. godine, kada ga je proizveo u više od 2.000 primeraka, verovatno nikada nije ni pretpostavljao da će dostići ovakav uspeh. 

„Vespi“ nije odolela ni filmska industrija, kao ni književnost, muzika, a ni moda, naročito ona iz 60-ih godina. U filmu koji se baš tako zove – Ljubav i moda, na svakom uglu, ispred svakog fakulteta, neke mlade ljude čekala je „vespa“.

Vozili su je mladići, ali radovala je i devojke što potvrđuje nasmejano lice Bebe Lončar u tadašnjem filmskom hitu.

Muzej najpopularnijeg dvotočkaša na svetu

Jedan od najvećih zaljubljenika u ove motore bio je Gaga, Dragan Nikolić, koji je gotovo svakoga dana posećivao Muzej „vespi“ u Beogradu. Imao je svog dvotočkaša koga vlasnik Muzeja „vespi“ ljubomorno čuva u svojoj vrednoj kolekciji.

„Tu je isto veliki beogradski šmeker Nole Đoković koji je bio ovde u poseti muzeju. Naravno, njemu sport ne dozvoljava i ugovori da vozi 'vespu', ali je veliki ljubitelj najpopularnijeg dvotočkaša na svetu“, priča Vladan Konstantinović, vlasnik Muzeja „vespi“.

Konstantinović ističe da je sadašnje eksponate nalazio na raznim đubrištima, sajmovima, a da su potom u radionici drastično menjale izgled.

Kolekcija „vespi“ u muzeju je impozantna. Neugledne „vespe“ vraćene su u život, pa je tu na primer, dvobojna „vespa“, kao i tri „vespe“ koje predstavljaju, kako kaže njihov vlasnik, sveto trojstvo kojima svaki muzej može da se ponosi.

Sedamdesetpetu godišnjicu „vespa“, možemo reći, slavi sa ponosom. Za poslednjih 14 godina broj proizvedenih „vespi“ se skoro utrostručio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво